siakap masak stim:)

Saya memang tak pandai siang ikan..hahaha selalu mak yang akan tolong siangkan..ish2 nak buat macam mana kan..tapi hari tu jalan kat Carrefour Midvalley ternampak lah ikan siakap yang kelihatan boleh tahan fresh la :P Tapi memandangkan aku ni memang xreti siang, mak lak dok jauh, try la tanya mamat jaga ni dia boleh siang tak???o yeah sebelum ni ramai dah bgtau diorang boleh siangkan, tapi i malu nak tanya..kiki siap suruh orang tu potong dua lagi :P balik rumah just basuh bagi cuci2 ja la..senang gila kerja rasa hehe

Ok, i google la resepi siakap masak stim, tapi macam complicated jek resepi..so i kan memang nak yang senang je, tanya la SIL i..pasal dia yang bagi cadangan soh masak siakap masak stim ni..hehe maceh kak ngah :) hehe tapi adalah alter sikit2 :P

Bahan-bahan untuk 2 orang makan
1. Ikan siakap  1/2 ekor dilumur garam pastu perap la dalam 30 min

Bahan-bahan berikut sila potong nipis-nipis ke dadu, ikut cita rasa hehe:
2. Serai
3. 2 ulas bawang merah
4. 2 ulas bawang putih
5. Brokoli
6. Halia
7. Tomato
8.Lobak

Ok pastu campur je semua...ikan yang diperap ngan bahan2 di atas..kemudian perah sikit air limau nipis, pastu masukkan sekali limau tu dengan kulit2 pun tak pa..tapi potong nipis2 le hehe


*

*

*

*

*
Then kukus la....senang ja..hehe siap boleh dimakan..i kukus dalam 40 minit..Bergantung la pada jenis pengkukus..i guna manual hasil inovasi kami suami isteri hehe..nyum2 menjilat selera hehe




ooo dan petang tadi juga, saya adalah berjaya masak.......


*

*

*
*

*

coq (cucur) cempedak..hehe cempedak import dari Kedah tu :P ciwi gila kiki..coq cempedak ja pon :))






0 Responses